TALENT ARTESÀ; Desedamas
Desedamas és una col·laboració entre les germanes Cecília i Mercè González Martínez, que van fundar aquest negoci fa més de 20 anys. L'any 2000, van decidir deixar les seves carreres com a Cap de Compres i Enginyera Química per canviar radicalment el seu camí professional i transformar la seva passió en un estil de vida.
Actualment, Desedamas és un projecte artístic i vital, on la seda serveix de material, el color com a mitjà d'expressió i la textura com a llenguatge. Així és com la Cecília i la Mercè, artesanes per vocació, donen vida a les seves creacions, sempre mantenint-se creatives i, en ocasions, convertint-se en artistes. I tot ho fan, des del seu taller al poble de La Llacuna.
Com vau començar en el món de l'artesania? Quin va ser el vostre primer projecte?
Vam començar amb l'artesania fa més de 25 anys. Inicialment per hobby, però aviat amb l'objectiu de convertir-ho en el nostre ofici. No vam començar amb un únic projecte, sinó que vam començar a crear diversos articles amb seda pintada: quadres, fulards, armilles...
Quina és la peça o projecte del qual esteu més orgulloses i per què?
És freqüent que l'últim amb el qual estàs treballant sigui el projecte més important, segurament perquè la trajectòria t'ha abocat aquí i és a on poses les teves il·lusions. Actualment, la nostra línia d'interiorisme és la que ens fa sentir més orgulloses i també amb la que gaudim més. Ens fa connectar d'una forma diferent amb les persones que adquireixen les nostres creacions.
Com influencien el paisatge i la cultura de l'Anoia les vostres creacions?
Culturalment, hi ha una barreja de tradició familiar, ja que les labors d'agulla les hem après en aquest entorn, amb una tradició tèxtil de la nostra ciutat, Igualada, que ens ha impregnat de coneixements dels quals no en som ni conscients. Pel que fa al paisatge, ens han dit moltes vegades que es nota que som del Mediterrani, i que això es percep en la forma que tractem el color.
Si poguessiu col·laborar amb qualsevol artista o artesà, viu o mort, qui seria i per què?
Seria difícil triar una sola, perquè tenim referents en els dos àmbits. Ann Johnston, Chunghie Lee, Do-Ho Suh, Louise Bourgeois, Laura Vasconcelos... la llista seria inacabable.
Quin és el procés creatiu que segueixes des que tens una idea fins que la fas realitat?
Tot i que som una mica diferents en la nostra metodologia de treball, compartim que les dues som molt visuals a l'hora de plantejar una idea. De vegades partim d'algun dibuix, però també jugant amb les sedes ja pintades fins que trobem la composició que ens agrada. A partir d'aquí, pot haver-hi una evolució, però la idea continua sent la mateixa.
Com creieu que el vostre treball contribueix a la comunitat local i al seu desenvolupament? Què suposa per a vosaltres formar part del col·lectiu d'ARTISANIA?
En l'àmbit de producció no afectem gaire el nostre entorn més enllà de la compra d'algunes matèries que utilitzem, però sí que hem organitzat cursos al nostre taller, als que s'hi ha atansat persones d'arreu, i pensem que com a mínim, ajuden a donar a conèixer el nostre entorn i és una petita aportació a l'economia del poble.
Com veieu el futur de l'artesania en la nostra regió?
El futur implica professionalitzar el sector i sumar esforços. L'Anoia es podria convertir en un referent pel que fa a l'Artesania. Un lloc a on "s'ha d'anar" si tens alguna vinculació amb l'artesania, sigui la que sigui.
Has tingut sempre el teu taller a l'Anoia? si no és així, què et va fer venir?
Si, vam començar el nostre taller a Igualada, al garatge dels nostres pares i des de fa més de nou anys tenim el taller a la Llacuna.
Si poguessiu utilitzar només un color en totes les vostres creacions durant un any, quin seria i per què?
Crec que ens seria impossible utilitzar només un color. Les nostres peces són molt acolorides i escollir únicament un color seria impossible. Potser ens seria més fàcil excloure algun color (possiblement el marró...)
Quina és la part més difícil i la més gratificant del vostre treball?
Una de les feines més difícils és tenir visibilitat i comunicar. No fa gaires anys, fent un producte ben estudiat i de qualitat, en tenies prou. Tenint en compte que no sempre podem externalitzar feines com portar les XXSS, però tampoc tenim el temps i els coneixements per fer-ho nosaltres mateixes, és una de les parts més feixugues. També està tota la part administrativa que no ens agrada gaire i a la que cada cop s'hi ha de dedicar més temps.
La part gratificant és la creació i tot el procés que l'acompanya: escollir les sedes, pintar, cosir ... I construir una peça única. Algunes d'aquestes feines són quasi com una meditació. També ens omple molt quan veus que una persona ha fet "match" amb una de les nostres creacions i li encanta tenir una de les nostres obres penjada a casa seva.
Quin impacte us agradaria que tinguessin les vostres obres en les persones que les veuen o les compren?
Ens agradaria que qui compra les nostres obres, es llevi cada dia i estigui feliç per tenir-la penjada a casa seva. Que senti que està feta per ella i pel seu espai. Artisania suposa comunitat, oportunitats, territori. I també artesania de qualitat. Aquest projecte és un valor molt important per l'artesania de l'Anoia i estem molt agraïdes de formar-ne part.
Amb quins valors d'ARTISANIA us identifiqueu més?
Ens identifiquem amb tots, però sobretot amb els conceptes d'ofici, coneixement, sostenibilitat i territori.
Recomanarieu a altres artesans a venir a instal·lar-se a l'Anoia? Per què?
L'Anoia és una comarca amb oportunitats i està ben situada al bell mig de Catalunya. Tot i no tenir l'espectacularitat d'altres territoris, té indrets i pobles molt bonics. És un bon lloc per treballar i viure.
Animarieu als artesans creadors a formar part d'Artisania? per què?
Artisania necessita créixer per tenir força i massa crítica, per la qual cosa és important que el nombre d'artesans vagi augmentant. El paraigua d'Artisania pot oferir moltes possibilitats als artesans, no només individualment, sinó sobretot com a col·lectiu.
Quin és el titular que us agradaria llegir a la premsa?
L'Anoia inaugura la Casa de l'Artesania, un espai multidisciplinari a on l'artesania de qualitat és transversal al projecte. Un referent del sector, pel que fa a educació en l'artesania 360º.