TALENT ARTESÀ: Naturalfelt
Flavia Flores és l’ànima creativa darrere de Naturalfelt, una marca que destaca per la seva aposta per la sostenibilitat i el disseny artesanal. Instal·lada a la comarca de l’Anoia, amb botiga taller a Igualada, transforma la llana verge en tot tipus d'articles, des de complements fins a peces d'escenografia. Parlem amb ella per conèixer millor el seu camí i els valors que guien la seva marca.
Explica'ns què fas? Quina és la teva especialitat artesana?
Des de fa 21 anys em dedico a crear peces amb llana verge. Endinsar-me en el món de la llana ha estat fascinant; descobrir i aprendre sobre la selecció i el processament artesanal del velló acabat d’esquilar, sense productes químics i de manera respectuosa amb el medi ambient, m’ha permès transformar aquesta matèria primera en llana. Això m’ofereix l’oportunitat d’explorar diverses tècniques, com el feltre humit, el feltre nuno, el shibori, el feltre amb agulla, el filat artesanal i el teixit en teler. Totes aquestes tècniques em permeten donar ales a la imaginació i la creativitat per crear des de complements i peces de roba fins a objectes d’interiorisme i decoració, escultures o escenografies.
Com vas començar en el món de l’artesania? Quin va ser el teu primer projecte?
Vaig començar als 18 anys treballant amb pell. Inicialment, fabricava bosses, i ràpidament em vaig trobar creant sandàlies, sabates i botes. En aquella època vivíem en una comunitat a l’Argentina, on vam establir un taller multidisciplinari. En aquest taller treballàvem amb ceràmica, espelmes modelades, fusta, joieria i, per descomptat, pell. Tothom col·laborava en el taller dels altres per fer comandes, i això ens va permetre aprendre a treballar amb tot tipus de materials. Aquesta experiència va enriquir enormement la meva vida com a artesana.
Quin és el projecte o producte del qual et sents més orgullosa i per què?
Cada projecte forma part d’una etapa de la meva vida, i estic orgullosa de tots els que he creat, viscut i gaudit.
- L’any 1982 vaig començar com a titellaire i creadora de ninots i titelles. Vam fundar una companyia de teatre, i va ser una etapa màgica i fascinant en què vivia immersa en la fantasia. Cada titella representava un ésser que reflectia una part de mi.
- L’any 1994 vaig començar com a escenògrafa, especialitzant-me en gigantografies corpòries. Vaig tenir l’oportunitat de crear peces per a Walt Disney Pictures i Universal Studios, una època plena de reptes i adrenalina constant.
- L’any 2011 vaig iniciar un projecte de recuperació de la llana de races autòctones de les Balears, muntant una planta processadora artesanal a la finca ecològica Son Duri.
Actualment, amb la meva botiga Arte.sà a Igualada, treballo amb llana i creo follets, un procés pausat i tranquil que m’aporta pau.
Com influeixen el paisatge i la cultura de l’Anoia en les teves creacions?
El paisatge i la cultura de l’Anoia són fonts d’inspiració constant. La natura, les tradicions i les històries locals impregnen les meves obres, aportant-hi autenticitat i arrelament cultural.
Quin és el procés creatiu que segueixes des que tens una idea fins que la fas realitat?
Tot comença amb una idea o una imatge mental. Preparo els materials segons la peça que vull crear i m’endinso en un procés dinàmic i intuïtiu, resolent problemes i adaptant-me a les necessitats que sorgeixen durant la creació.
Com creus que el teu treball contribueix a la comunitat local i al seu desenvolupament?
Treballem per preservar les tradicions artesanals, educar i fomentar el consum sostenible. La meva botiga és un espai d’interacció amb el públic, on es pot aprendre i compartir coneixements sobre la nostra rica tradició artesanal.
Quins són els valors d’ARTISANIA amb els quals t’identifiques més?
M’identifico amb la sinergia, el creixement i el treball en equip per fomentar la cultura artesanal i generar un impacte positiu en la comunitat.
Animaries altres artesans a formar part d’ARTISANIA? Per què?
Sí, perquè estem en ple creixement i és essencial ampliar la nostra comunitat per enfortir la cultura artesanal.
Quin titular t’agradaria llegir a la premsa?
Sorgeix la Nova Associació Artisania: Unint Talents per Promoure el Patrimoni Cultural i l’Art Local.